De leukste bord- en kaartspellen van 2024


Het spelen van bord- en kaartspellen is weer helemaal van deze tijd. Vooral tijdens sociale bijeenkomsten of feestjes, is het een ideale manier van vermaak. Was het voorheen nog een typisch ding voor nerds, nu is het opnieuw een hit geworden. Met name het sociale karakter van het bordspel, maakt het tot een leuk tijdverdrijf. Het maakt niet uit of het om een kaartspel of bordspel gaat, zolang het maar een fijne tijd samen oplevert. Plus wanneer je weet te winnen, is de goede indruk voor een volgende keer ook al gemaakt. De keuze in bordspellen is zeer ruim, vandaar dat het goed is om te weten welke spellen tot de besten behoren. In dit artikel zijn wij op zoek gegaan en beschrijven we de leukste spellen van 2019.

Gloom

Het spel Gloom is een zogenaamd donker kaartspel. Het is de bedoeling dat je je medespelers de meest heftige tragedies laat meemaken, alvorens ze komen te overlijden. Daarnaast is de het de missie om de families van je tegenspelers zo gelukkig mogelijk te maken. Want wanneer je gelukkig bent, kun je niet sterven. Het spel bevat speelkaarten van plastic met mooie illustraties. Het spel heeft een goed gevoel voor zogenaamde zwarte humor. Gloom is ook wel benoemd tot een van de beste, maar wel meest duistere feestspellen van tegenwoordig. Een spel waarmee je elkaar aan het lachen maakt, maar ook absoluut ervoor gaat om elkaar te verslaan.

  One Night Ultimate Werewolf

  Het spel One Night is een ietwat vereenvoudigde versie van het spel Ultimate Werewolf. Een spelleider is bij dit spel overbodig en na één nacht en één ochtend is het spel ten einde. Elke speler krijgt zijn eigen rol binnen het spel, wat zorgt voor een bonte verzameling aan dorpsbewoners. In de nacht die volgt, waarbij iedereen een geheime missie heeft, moet het monster worden gevonden. Zo kan de kaart van een andere speler worden omgedraaid om zijn rol te zien. Maar kan de onruststoker die kaart weer uitwisselen, waardoor de waarheid nooit zeker is. Het spel is afgelopen wanneer er ook maar één weerwolf op de brandstapel terecht komt. Het is een ideaal spel voor volwassenen, met een karakter vol achterdocht en een brutale moord.

   The Resistance

   The Resistance is een ideaal spel vol spanning en spionage. Het is de bedoeling dat het verzet slaagt in 3 van de 5 missies om het spel te kunnen winnen. De spionnen die anoniem in het spel zitten, hebben deze missies echter nodig om te mislukken. Het doel van het spel is uitzoeken wie aan tafel de leugenaar is en wie werkelijk betrouwbaar is. Het spel is zo spannend, als dat de spionnen het spel spelen. Het is een ideaal spel wanneer je jouw kennis wil testen met betrekking tot het onderscheiden van verraders. Of wanneer je ervan houdt om anderen voor de gek te houden.

    Coup

    Het spel Coup is een eenvoudig spel, maar absoluut onvermijdelijk  voor wat betreft het eindscenario. Precies als bij een horrorfilm, zal iedere speler worden uitgeschakeld door overmoed en intriges. Het is een klassieke machtsstrijd! Je staat aan het hoofd van een familie. Het doel is om de machtigste familie te blijven in een corrupte Italiaanse stad. Bluffen, manipuleren en omkopen zijn de enigste manieren om de kracht van andere families te vernietigen. Uiteindelijk blijft slechts één familie over. De sterkste familie.  De kunst van het winnen, ligt bij dit spel puur in de wetenschap wanneer de ander in een zwakke positie zit en bluft.

     Codenames

     Het spel Codenames is een woordspel dat zowel strategie als vaardigheden me elkaar mengt. Het spel wordt gespeeld in twee teams. Beide teams proberen om contact te leggen met hun spion. Echter, elk hoofd van de geheime dienst zal door het noemen van één woord, aanwijzingen geven. Het is een kaartspel waarbij associaties met woorden gezocht moeten worden. De teamgenoten proberen de woorden te raden, maar zonder de spionnen aan te wijzen van de tegenstander. Daarnaast is het van groot belang om uit de handen van de huurmoordenaar te blijven. Een eenvoudig, maar spannend spel. Ideaal om te spelen tijdens een feestje.

      leuk woordspel

      King of Tokyo

      Het spel King of Tokyo  is een dobbelstenenspel. Het bevat sociale elementen, maar is daarbij absoluut ook spannend. Het spel is gebaseerd op Godzilla, een dwaas supermonster.  Door middel van kaarten neem je het op tegen je medemonsters en super robots. Hiermee verdien je punten. Daarnaast zijn er ook kaarten die extra krachten geven, zoals extra hoofden of een puntige staart. Daarmee heb je extra kracht om de andere monsters te verslaan en te gaan voor de heerschappij over Tokyo. Het spel heeft een soort Yahtzee stijl en is makkelijk uit te leggen. Buiten dat het een leuk spel is, vraagt het ook een juiste strategie bij het kopen van de juiste kaarten. Wanneer je nog een meer tactisch spel zoekt, overweeg dan de King of New York versie.

       Carcassonne

       Het spel Carcassonne is een nog steeds een absolute klassieker. Het is een strategisch bordspel van origine. Inmiddels is het ook als digitaal videospel verkrijgbaar. De uitdaging van dit spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door strategisch een deel van Zuid-Frankrijk te bouwen. Dit doe je door kleine houten pionnetjes op strategische punten te zetten, zoals op een stad, klooster of weiland. Daarnaast is het belangrijk om gedurende het spel de tegels om te bouwen slim te plaatsen. Op deze manier kun je een stad voltooien. Het stelen van een stad van de tegenstander is ook mogelijk, maar dat lukt alleen met tactisch nadenken. Het is absoluut een gezelschapsspel, dat het best met een kleine  groep gespeeld kan worden. Het spel vraagt even de nodige aandacht, voordat je het beheerst.

        Cosmic Encounter

        Het spel Cosmic Encounter is een kaartspel waarbij spelers in de huid kruipen van een van de vele buitenaardse wezens. Er moet worden gevochten, bedrogen en onderhandeld om als meest dominante ras te overwinnen. Dit spel werd voor het eerst gepubliceerd in1977 en heeft sinds die tijd al veel verschillende edities gekend. Het spel valt in de categorie aanvals- en verdedigingsspellen.

         Wat is jouw favoriete spel?