Welke functie kunnen bordspellen vandaag de dag nog hebben in gezinnen? De technologische mogelijkheden zijn vandaag de dag zo ver ontwikkeld, dat het zelfs sociaal gedrag heeft vervangen.  In gezinnen wint technologie het steeds vaker van de opvoedkundige waarden en normen. Niet omdat we niet willen opvoeden, maar omdat het zo gemakkelijk is. In sommige gezinnen is het zelfs zo ver gekomen, dat er een bericht via de mobiele telefoon wordt verstuurd naar een kind in de slaapkamer, wanneer het eten op tafel staat. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen.

Maar zelfs aan tafel, lijkt iedereen toch meer afgezonderd te zijn dan een aantal jaren geleden. Of de telefoon wordt gecheckt op nieuwe berichten, de krant wordt online gelezen op de tablet of een ander werkt nog even de laatste emails weg. Voor de huidige generatie is de I-pad ook niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het is voor veel gezinnen de realiteit van alledag. Daarom is het juist nu tijd om de dagelijkse routine van de technologie, over te laten nemen door de ouderwetse bordspellen. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste redenen, waarom bordspellen spelen goed is voor het gezin.

Bordspel spelen als gezin

Versterking van de familieband

Wanneer een gezin samen bordspellen speelt, is er interactie. Er is oprechte aandacht voor elkaar. Dit gedrag neigt naar een sterkere band onderling. Wat een kind het liefst wil, is bij zijn ouders zijn en simpelweg samen tijd doorbrengen. Zonder een specifiek doel te hebben. Een kind wil gewoon dat de ouders plezier beleven een het kind. Samen spelen en naar elkaar luisteren is erg belangrijk voor het zelfvertrouwen. Daarnaast is een goede sfeer en de gezelligheid van het samenzijn erg belangrijk. Het voelt veilig wanneer een kind voelt dat er verbondenheid heerst en er plezier gemaakt kan worden in het gezin.

Verbetering van de woordenschat

Het spelen van bordspellen wordt vaak vooraf gegaan door een al dan niet snelle raadpleging van de spelregels.  Wanneer kinderen deze spelregels voorlezen, dient dit als een indirecte vorm van een vocabulaire les. Daarnaast zijn er ook bordspellen die als doel hebben het verbeteren van de grammatica en het vocabulair. Met name met bijvoorbeeld het spel Scrabble.

Stimulatie in nummer- en vormherkenning

Door het spelen van een bordspel zal een kind makkelijker leren. Het zal vormen en nummers makkelijker herkennen. Maar ook het leren groeperen en tellen zal spelenderwijs aangeleerd worden. Een taak die op school soms heel moeilijk lijkt, maar met een bordspel vanzelf gaat.

Scrabble online kopen

Sociale vaardigheden en andere voordelen

Bordspellen zijn de ideale basis om sociale vaardigheden aan te leren. Denk hierbij aan correct verbaal communiceren, leren delen en leren wachten op elkaar. Bordspellen vergroten het concentratievermogen van een kind en het moedigt tevens aan om vertrouwen te hebben. Een inherente boodschap bij bordspellen is altijd: geef nooit op. Want juist wanneer je moedeloos wordt en denkt dat winnen er niet meer inzit, zal het lot zich keren en kun je er zomaar met de jackpot vandoor gaan. Een goed voorbeeld van een perfect spel voor deze kwaliteit, is Monopoly.

Uitbreiding van algemene kennis

Er zijn diverse soorten bordspellen waarbij er daadwerkelijk lessen geleerd worden. Over maatschappelijke thema`s, natuur en cultuur. Ook zijn er bordspellen ontwikkeld die bijdragen aan de ontwikkeling van loopbaanvaardigheden. Denk aan spellen die de kunst van het onderhandelen bevorderen, de waarde van geld aanleren of het nemen van risico`s bijbrengen. Een altijd terugkerend voorbeeld hiervan is het spel Monopoly.

Kinderen spelenderwijs opleiden

Een belangrijk voordeel van bordspellen is de prettige en ongedwongen manier van zelfstudie. Kinderen zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om dingen te onderzoeken. Denk aan informatie over een nieuw land of een zeldzaam diersoort. Dit kan een aanmoediging zijn om op school of in de vrije tijd verder op zoek te gaan naar informatie. Ook historische weetjes of geografie blijken erg in trek bij kinderen. Door er als gezin aandacht aan te geven, helpt het tevens de prestaties op school te verbeteren. Basiskennis wordt zo spelenderwijs uitgebreid.

Via een spel grenzen aanleren

Bij het spelen van een bordspel zijn er altijd regels die gelden. Door de regels te respecteren, kent iedereen de grenzen. Kinderen leren op deze wijze wat grenzen zijn en dat het belangrijk is om daarbinnen te blijven. Ook leren ze op speelse wijze om georganiseerd en sociaal gedrag te vertonen. Een les die ze zeker in het volwassen leven ten goed zal komen.

Leren winnen en verliezen

Kinderen nemen spelletjes serieus. Het is een wedstrijd en daar is winnen aan verbonden. Toch kan ook het verloop van het spel anders uitpakken. Kinderen kunnen zich daar erg verdrietig door voelen. Maar zodra  er een overwinning inzit, dan kan het geluk niet op. Trots is wat je ziet op de gezichtjes. Het spelen van een spel is een weg, waarbij ouders kunnen helpen. Helpen in de zin om voor het kind een balans te vinden. Kinderen beschikken nog maar over een beperkt vermogen om frustraties te beheersen. Dit kan heel goed worden bereikt met spelcomputers en videogames.

Omgaan met verlies is daarom soms nog behoorlijk moeilijk. Bij kinderen jonger dan 6 jaar is het raadzaam om ze vooral te helpen met winnen. Vanaf 6 jaar mogen de regels  gaan gelden zoals ze bedoeld zijn. Echter kinderen hebben nog vaak behoefte aan het zelf opstellen van regels. Ook dat is een deel van het leerproces. Het is dus goed om regelmatig samen een bordspel te spelen.

Online schaken

Geld besparen met bordspellen

Naast alle bovengenoemde voordelen, is het waarschijnlijk het meest interessante voordeel voor ouders: geldbesparing. Zolang een bordspel intact blijft, kan het steeds opnieuw worden gespeeld. Een bordspel kan absoluut vele jaren meegaan.

Het spelen van een bordspel is niet gebonden aan weer of tijd. Het biedt ouders in de winter de mogelijkheid om extra tijd met hun kinderen door te brengen. Maar ook in de zomer is het spelen van een bordspel een fijne bezigheid tijdens de warme zomeravonden. Uiteraard is een bordspel alleen maar een middel om ouders met kinderen te laten communiceren. Het is leuk en nuttig. De tijd die je samen bewust deelt met je kinderen, is een tijd waarin je vertrouwen kweekt met elkaar. En het is daarnaast absoluut toegankelijk, aangezien er geen zware activiteiten voor nodig zijn. Het enige dat je moet investeren, is tijd.

Veel speelplezier!

Categorie├źn: Bordspellen